Arhiv ustanove Maks Fabiani

Arhiv Ustanove Maks Fabiani (UMF) v pretežni meri sestavlja gradivo, ki ga je Ustanovi podaril njen soustanovitelj in zagotovo eden največjih poznavalcev Fabianijevega življenja in dela, arhitekt in umetnostni zgodovinar Marko Pozzetto (1925−2006). Kot je sam povedal je »petintridesetletno raziskovanje po arhivih mest v trikotniku London, Krakow, Palermo« rodilo publikacijo Maks Fabiani – vizije prostora (1997), ki velja za eno od pomembnejših rezultatov raziskovanja življenja in dela kraškega arhitekta.” 

Arhiv UMF vključuje tako Fabianijevo avtorsko gradivo in arhivske fotografije iz njegovega časa, kot tudi materiale nastale kasneje, kot odziv na njegovo delo.  Poslanstvo arhiva je tudi zbiranje gradiva, ki je kakorkoli vezano na Fabianijeve kraje, njegov čas, delovanje UMF ter na arhitekturno in urbanistično stroko.

portret-Marko-Pozzetto_cb

Marko Pozzetto, (Ljubljana 1925 – Trst 2006)

Prof. dr. Marko Pozzetto, arhitekt in umetnostni zgodovinar, se je rodil in odraščal v večkulturni družini v Ljubljani, od leta 1945 pa je živel v Italiji. Diplomiral je leta 1968 na politehniki v Torinu, leta 1969 pa je postal docent za zgodovino arhitekture na Fakulteti za arhitekturo v Torinu. Predaval pa je tudi na Inštitutu za arhitekturo in urbanizem Fakultete za inženirstvo v Trstu in na ljubljanski Fakulteti za arhitekturo.

Pozzettovo raziskovalno delo zajema različna področja, najbolj pa je zaslužen za raziskovanje in promocijo srednjeevropske arhitekture, za kar je prejel tudi več priznanj. Poleg raziskav o Jožetu Plečniku in Ottu Wagnerju je najobsežnejši del Pozzettovega raziskovalnega opusa posvečen Maksu Fabianiju, predvsem predstavitvi celotnega arhitektovega dela.